2018-tól tilos a dohányzás az osztrák vendéglátóhelyeken


A vendéglátóhelyeken kívül a dohányzás tilos lesz majd a vásárcsarnokokban, a klubhelyiségekben és a sátoros szabadtéri eseményeken is, nem vonatkozik viszont a tilalom a szállodákra. A hotelekben kialakíthatnak dohányzóhelyiségeket, amelyekben azonban sem ételt, sem italt nem szabad majd felszolgálni. Azok a vendéglátóhelyek, amelyek 2016 júliusáig önként áttérnek a dohánymentességre, pénzügyi kedvezményekben részesülnek.

Sabine Oberhauser egészségügyi történelmi egészségmegõrzõ lépésnek nevezte a jogszabályt. A miniszter szerint a szabályzás kiterjed majd az elektromos cigarettákra is, mert ezek is függõséget okozhatnak, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárta ki egészségkárosító hatásukat. A miniszter hangsúlyozta: a többi minisztériummal és egészségbiztosítási pénztárral is együtt kívánnak mûködni annak érdekében, hogy a fiatalok soha ne próbálják ki a cigarettát, vagy minél elõbb szokjanak le róla.

A több mint 144 ezer tagot számláló vendéglátóipari szakszervezet, a Vida üdvözölte a döntést, és reményét fejezte ki, hogy a legtöbb vendéglátóhely már 2018 elõtt dohányfüstmentessé teszi a helységeit. Az Osztrák Hematológiai és Onkológiai Társaság elnöke áttörésnek nevezte a szigorítást.  Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) turizmusért felelõs vezetõje azt szorgalmazta, hogy a vendéglátóipari egységek a szállodákhoz hasonlóan szintén létrehozhassanak külön dohányzóhelyiségeket.

Egy 2012-es közvélemény-kutatás szerint az osztrákok csaknem harmada, a férfiak 38, a nõk 27 százaléka dohányzik. (MTI)

[catlist]