Anmeldebescheinigung – Tartózkodási engedély

images (1)

Miután túl vagyunk az első bejelentkezésen – Meldezettel – és úgy döntöttünk, hogy három hónapnál tovább tartózkodunk az országban, akkor van még egy hely, ahol be kell jelentkeznünk a beutazástól (ennek a Meldezettel-en szereplő dátum számít, mivel hivatalosan azóta tudnak Rólad) számított négy hónapon belül.

Ezt az Anmeldebescheinigung-nak (tartózkodási engedély) nevezett fontos dokumentumot az MA35 -nél lehet személyesen elintézni. Elérhetőség: http://www.wien.gv.at/advuew/internet/AdvPrSrv.asp?Layout=stelle&Type=K&stellecd=2006060814153715&Hlayout=personen&AUSSEN=Y)

A kitöltött igénylő lapon kívül (http://www.wien.gv.at/verwaltung/personenwesen/einwanderung/aufenthalt/formular.html) ezekre a dokumentumokra van szükséged:

– érvényes személyigazolvány vagy útlevél

– igazolás az Ausztriában fennálló betegbiztosítási jogviszonyról

– a biztos életkörülmények igazolása (egzisztencia), ez pl.:munkaszerződés, vállalkozói igazolvány vagy banki kimutatás

– házastársaknál: házassági anyakönyvi kivonat

– gyermekek és unokák esetén: a 21. életévét betöltött kérelmet benyújtó személy születési anyakönyvi kivonata, ha a megélhetés biztosított, igazolás a tényleges megélhetésről

– szülők, após és anyós és nagyszülők esetén: igazolás a tényleges megélhetésről

FONTOS TUDNI: Ezekről a dokumentumokról érdemes rögtön fénymásolatot is magaddal vinni, különben  ott a helyszínen másolgathatsz 5-10 sorstársaddal együtt.

Persze, mint mindenben, itt is vannak kivételek: van, amit elfogadnak később is, vagy emailben, vagy faxon, vagy postán utánuk lehet küldeni. De az ilyen engedmények mindig az adott ügyintézőn múlnak, mint tudjuk….

Költsége: 56 EU, amit mi majd két éve még a helyszínen fizettünk, de lehetséges, hogy azóta már más formában is intézhető.

Ausztriában dolgozóknak utazási költségtérítést, adóvisszatérítést, adóbevallást, családi pótlékot, és sokminden más hasznos ügyintézés.

Ha most jelentkezel, kedvezménnyel elkészítik neked is a nyomtatványokat!

JELENTKEZEM!

https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/12/Seite.120810.html